Özel Yetenekli Birey

22.09.2023 49

Özel Yetenekli Birey

Yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen; yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren bireydir.

Fiziksel Özellikleri
Doğum ağırlığı ve boyu ortalamanın üzerindedir. Yaşıtlarına göre daha hızlı olgunlaşır. Tepkileri daha hızlıdır. Güçlü bir bağışıklık ve sinir sistemine sahiptir. Fiziksel yetersizliklere çok az rastlanır.


Sosyal Duygusal Özellikleri
Aşırı duyarlı ve hassastır. Güçlü adalet duygusuna sahiptir. Farkındalık düzeyi yüksektir. Mükemmeliyetçidir. Öz güveni yüksektir. Eleştirel düşünür. Lider olmaktan hoşlanır. Espri yapmaktan hoşlanır.
Sosyaldir. Yeni katıldığı ortamlara kolay uyum sağlar.

Zihinsel Özellikleri

Kolay ve çabuk öğrenir. Bilgiyi derinlemesine öğrenmeyi sever. Dil ve konuşma becerileri açısından akranlarına göre daha ileridedir. Analiz ve gözlem yeteneği gelişmiştir. Sonuca ulaşmada ısrarcı ve sabırlıdır. Estetik duygusu gelişmiştir. Hafızası çok güçlüdür. Çok soru sorar. Üretkendir. Problem çözme becerisi gelişmiştir. Soyut düşünür. İnisiyatif almayı, yeni ve zor deneyimleri tercih eder.
Keşfetmeyi sever ve risk almaktan çekinmez.


*Anlatılan özelliklerin tamamı her özel yetenekli çocukta görülmeyebilir ancak bu özelliklerin çoğunun gözlemlenmesi bireyin özel yetenekli olabileceğini düşündürebilir.